インドから来訪中のロンキ ラム客員教授の授業を紹介します

2016年11月11日

ロンキ ラム教授は、「インド文化交流評議会(ICCR)との覚書(2010年締結、2014年更新)」に基づいて、本学にお越しいただいております。ICCRとの覚書に基づいたインドからの研究者派遣は、4人目となります。(経歴は下に記載)

同氏の経歴詳細は下に英語で記載しておりますが、アイデンティティ・ポリティクス、ダリット政治、インド政治思想、政治社会学、平和と紛争解決、国際関係理論などを専門とし、独特の発音を持つインド英語ですすめられる同氏の授業は学生の間でも話題になっています。

2016年度後期は
「グローバリゼーションと南アジア」、「特殊・インド独立期の紛争解決と平和構築」、「現代南アジア論【大学院科目】」の3科目を英語で担当いただいており、多くの学生が受講しています。

Professor Ronki Ram

Ronki Ram is a Dean of Arts Faculty and Shaheed Bhagat Singh Professor of Political Science at Panjab University, Chandigarh, India. He was the first incumbent of the Indian Council for Cultural Relations (ICCR) Chair for the Study of Contemporary India at Leiden University, the Netherlands during September 2011 - June 2013. Currently he is Visiting Professor of ICCR Chair of India Studies at Ryukoku University, Kyoto, Japan for a Semester, September 2016 - March 2017. He obtained his M.A. and M.Phil from Panjab University, Chandigarh, PhD in International Relations from Jawaharlal Nehru University, New Delhi and Advanced International Programme in Peace and Conflict Resolution from Uppsala University, Sweden.

Professor Ram's major area of research falls in the fast emerging field of critical Dalit studies. He has published widely in peer reviewed research journals such as Modern Asian Studies, Journal of Asian Studies, Asian Survey, South Asian Survey, Contributions to Indian Sociology and EPW. Ronki Ram has also published extensively in the Punjabi language, especially on the theme of emerging Dalit Identity in northern India. He was conferred the Dr. Ambedkar Award during the International Dalit Conference held in Vancouver in 2003; Yug Purush Dr. B.R. Award in 2009 instituted by Dr. Ambedkar Mission Employees’ Federation Ludhiana, Punjab, and Bharat Rattan Dr. Ambedkar State Award by Bharatiya Dalit Sahitya Akademi in Punjab in 2007.

ロンキラム氏経歴(Panjab University)

インド政府の外郭団体、インド文化交流評議会と覚書を締結(龍谷大学)

龍谷大学南アジア研究センター(RINDAS)